Şanlıurfa’da esnafın 1+1 derdi! Kepenk kapattırıyor

Yeni eğitim-öğretim yıllının başlamasıyla beraber binlerce üniversite öğrencisi adeta Şanlıurfa’ya akın etti. Kente gelen öğrencilerin en büyük sorunu ise barınma. Geçtiğimiz yıllarda kiralık ev tutan öğrenciler ev eşyaları ikinci el satışı yapan spotçulardan karşılardı, ancak bu yıl spotçular pazarı sessiz.

Şanlıurfa’da esnafın 1+1 derdi! Kepenk kapattırıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversitelerde yeni eğitim ve öğretim yılının açılmasıyla beraber binlerce öğrenci yaşadığı şehirlerden ayrılıp farklı şehirlerde gitti. Özellikle Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi’nin doluluk oranını neredeyse yüzde 100 olarak açıklamasıyla beraber kente adeta öğrenci akını oldu. 

Şanlıurfa’ya gelecek binlerce kişinin en önemli sorunu ise barınma. Geçtiğimiz yıllarda kente gelerek kiralık ev tutan öğrencilerin evlerine eşya almak için ilk tercihi Eyyübiye’de bulunan Eyyüp Spot Pazarı oluyordu. Ancak bu yıl spotçulara ne öğrenci geliyor ne de öğretmen. Pazarda esnaflık yapan spotçulara göre bunun asıl sebebi son zamanlarda Şanlıurfa’da popüler hale gelen 1+1 dayalı-döşeli evler.

 

1+1’LER ESNAFIN İŞLERİNİ KESTİ 

Daha önce bu aylarda yoğunluk yaşadıklarını belirten spot pazarı esnafı Ramazan Tokyavuz, bu yıl sezonun başlamadan kapatacaklarını belirterek, “Aslında genel olarak bakınca biz öğrenci ve öğretmen sezonun bu sene yaşamadık. Bu sene ekonomik krizinden dolayı zaten iş yoktu, bizim tek umudumuz öğretmen ataması, memurların ve öğrencilerin gelmesiydi… ama olmadı. Eylül ekim ayı normalde hareketli geçer ama bizde olmadı. 20 gündür siftah yapmadığımız zamanlar oluyor. 1+1 dairelere sadece öğretmenler değil bütün memur kesimleri ve öğrenciler rağbet gösteriyor. Bizim işler zaten bundan sonra kesildi. 1+1 dairelerin olması bizim için hiç avantaj değil. Zaten evlerinin içlerinin döşemesi de bizim çarşılardan olmadı. İnternet üzerinden yapıldı. Bu yüzdenden de biz iş olarak çöküşün içindeyiz.” dedi. 

MALİYETLER TAVAN YAPTI 

Geçen yıla göre ikinci el eşyaların iki katına çıktığını aktaran Tokyavuz, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Maliyetler çok arttı. Yüzde 70-80 bir artış yaşandı. Hem fiyatlar arttı hem de KDV ve ÖTV’nin artması bizi zorladı. Bunlardan dolayı da halkın alım gücü düştü. Biz geçen yıl 20 bin liraya düzlediğimiz evi, bu sene 50 bin liraya düzlüyoruz. Fiyatlar arttı ama işler düştü. 

ÖTV ve KDV’nin düşürülüp, esnafa destek çıkılmasını ve kredi limitlerinin açılmasını istiyoruz.” 

ÖĞRENCİ VAR HAREKETLİLİK YOK 

Spotçular Pazarı’nda ikinci el eşya satan bir başka esnaf Şaban Alkan, Öğrencilerin kente gelmeye başladığını ancak bu durumun kendilerine bir faydası olmadığını söyledi. 1+1 evlere talebin arttığını ve bu nedenle iş yapamadıklarını belirten Alkan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Üniversitelerin açılmasının ardından öğrenciler gelmeye başladı ama bizim satışlarımızda hiçbir hareketlilik yok. Öğrenciler hemen gidip 1+1 dayalı döşeli evleri tutuyorlar. Bu yüzdende bizde herhangi bir hareketlilik olmadı.  Evlerin hazır eşyalı olması bizi çok etkiledi. Satışlarımız yüzde 70-80 düştü. Geçen yıl yine gelen oluyordu ama bu yıl çok zayıf. Öğretmenlerde de durum aynı onlar da 1+1 eşyalı ev bulunca direkt oraya gidiyor. Spot pazarında fiyatlar ucuzlaştı.” 

Şanlıurfa’da esnafın 1+1 derdi! Kepenk kapattırıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.